Catalogiseren

Boeken, tijdschriften, bladmuziek, dvd’s: hoe groot een collectie ook is, als je er niets in kunt vinden, heb je er niets aan. Catalogiseren (titelbeschrijven) maakt het verschil: de catalogus vormt de link tussen vraag en aanbod in de bibliotheek. Dat geldt ook voor de steeds groter wordende digitale wereld.

Catalogiseren is niet eenvoudig. De verwachtingen van gebruikers zijn hoog, maar de beschrijvingsregels zijn steeds minder in de vakopleiding terug te vinden. Ingressus vertrekt vanuit internationale bibliografische standaarden (zoals ISBD). Daarin is vastgelegd welke kenmerken op welke wijze beschreven moeten worden. We zijn vertrouwd met de structuren van geautomatiseerde omgevingen en de richtlijnen om beschrijvingen te vervaardigen in die structuren.

Uiteenlopend en specialistisch

Ingressus heeft veel ervaring met catalogiseren in de meest gangbare bibliotheeksystemen (zoals GGC, X-ref en Adlib) en met uiteenlopende materialen - van boeken en kinderboeken tot bewegend beeld en illustraties. Ook in de verwerking van meer specialistische collecties, zoals een verzameling oude drukken, bladmuziek, voorwerpen of elektronische bronnen, is Ingressus zeer bedreven.

Ingressus werkt met gestandaardiseerde kwaliteitsprofielen waaruit de klant vooraf zijn keuze maakt. Het kwaliteitsprofiel garandeert een kwalitatief goede verwerking. Op basis van het gekozen profiel en specifiek afgesproken aanvullingen realiseren wij hoogwaardige titelbeschrijvingen.

Uitleenklaar

Onze catalogiseerders kunnen inhoudelijke ontsluiting overnemen of relaties leggen naar beschrijvingen van auteurs. Ook kunnen we materialen uitleenklaar maken. Dat wil zeggen dat we ze voorzien van bijvoorbeeld etiketten, stempels, barcodes of RFID-labels.

De catalogiseer-werkzaamheden kunnen zowel vanuit ons kantoor in Rotterdam als op detacheringsbasis op locatie worden uitgevoerd. Reeds gecatalogiseerd materiaal (cataloguskaartjes, digitale catalogusbestanden) kunnen wij ook via data-entry en conversies snel en efficiënt verwerken.

Moet u de te catalogiseren boeken nog aanschaffen? Ook dit kunnen wij voor u overnemen, kijk daarvoor bij onze dienstverlening Mediaservice.